Træningen

Groft sagt kan taekwondo deles op i fire kategorier, hvor det er vigtigt at man øver sig i alle fire kategorier for at kunne komme til graduering.

Kategorierne er:

  • Grundteknik (koreansk: poom)
  • Poomsae (imaginær kamp)
  • Kamp (koreansk: kyorigi)
  • Selvforsvar (koreansk: hosinsul)

Derudover skal man også være øve sig på ki og styrke-/kardiotræning, som ofte vil være en del af træningen. Højere graduerede elever ’skal’ selv styrke-/kardiotræne ved siden af almindelig træning.

poom/ grundteknik lærer man at de forskellige slag, spark og blokering vi bruger i taekwondo. Desuden lærer man at koordinere hænder og fødder så teknikkerne kan udføres korrekt. Det er her man får et fundament for sin taekwondotræning.

Alle grundteknikkerne vi laver har koreanske navne som efterhånden bliver en naturlig del af træningen.

poomsae lærer man forskellige serier af grundteknikker. Ordet poomsae betyder groft oversat til dansk: sammensatte grundteknikker. Det kaldes også imaginær kamp fordi man forestiller sig at der er en modstander. I poomsae er det vigtigt at teknikkerne udføres kraftfuldt og flydende, således at det kan imitere en virkelig kamp.

kyorigi/ kamp lærer man timing og afstand, så man på den måde lærer at flytte sig ift. sin modstander. Lige som i poomsae bevæger man sig flydende og udfører teknikkerne kraftfuldt, men denne gang med en rigtig modstander. Med tiden når man bliver mere øvet vil man også udvikle sin egen kampstil, som muligvis afviger fra det ens træner har undervist i som grundteknik.

hosinsul/ selvforsvar er det vigtigt at fokusere på effektive teknikker, der vil fungere under stress, så man kan forsvare sig selv. Derfor skal det ikke nødvendigvis se godt. Det vigtige her er at afværge en farlig situation.

Ki er koreansk og betyder ‘energi’. Fælles for alle fire områder er at ki er en naturlig del af træningen. Hvis man har stærk ki vil ens slag, spark og blokeringer også blive stærke. For de højt graduerede er det vigtigt særligt vigtigt at vise stærk ki til træningen. På den måde sætter man et godt eksempel overfor nye elever.